zaterdag 29 augustus 2015

"Logan's Run" van William F. Nolan en George C. Johnson

"Logan let out a breath. It sounded like a word. The word it sounded like was 'Sanctuary'."

Films en boeken als "The Hunger Games", "The Maze Runner" en "Divergent" zijn momenteel razend populair. Het genre is nochtans niet nieuw. Deze bestsellers behoren tot een lange traditie van verhalen die 'dystopieën' worden genoemd. Toegegeven, ze hebben weinig gemeen met de 'grote werken' uit deze traditie: "1984", "Brave New World", "A Clockwork Orange",... "Logan's Run", dat voor het eerst in 1967 werd gepubliceerd, kan echter wel beschouwd worden als een blauwdruk voor de moderne YA-dystopieën.

De maatschappij wordt gecontroleerd door de Thinker, een AI. Mensen worden maximum 21 jaar oud. Op die leeftijd moeten ze zich aanmelden bij een sleepshop, waar ze worden geëlimineerd. Niet iedereen wil zich bij dat lot neerleggen; velen proberen te vluchten en hun weg te vinden naar het mythische 'Sanctuary'. Maar deze 'Runners' worden opgespoord door 'Sandmen' en genadeloos geëxecuteerd. Logan 3 is zo'n Sandman. Wanneer hij zelf 21 wordt, beslist hij om nog één belangrijke daad te stellen vooraleer hij naar een sleepshop gaat. Hij zal bij de Runners infiltreren om zo te weten te komen waar Sanctuary precies ligt, zodat hij het toevluchtsoord van de Runners kan vernietigen. Maar stilaan begint Logan sympathie te krijgen voor de Runners en wanneer hij verliefd wordt op één van hen, Jessica 6, dringt het bij hem pas volledig door in wat voor een waanzinnige wereld hij opgegroeid is. Hij wordt zelf een echte Runner en zijn zoektocht naar Sanctuary krijgt een heel ander doel: overleven.

Actie-sf van de bovenste plank. Het verhaal houdt er voortdurend de vaart in. Een contrast met de  meer contemplatieve sf die ik tegenwoordig vaak lees. Toch is dit geen hersenloze actiethriller. Jongeren die rebelleren tegen de oudere generatie en zelf het heft in handen nemen, om dan te beseffen dat de radicale verandering van de maatschappij die ze hebben veroorzaakt al even erg is als de samenleving van hun voorouders: het boek is duidelijk een product van z'n tijd (1967), maar kan ook vandaag nog als actueel beschouwd worden.

"Logan's Run" werd tweemaal verfimd: éénmaal voor het grote scherm en éénmaal voor televisie, maar noch film, noch tv-reeks hebben veel gemeen met het boek. Er zou ook een nieuwe versie aangekondigd zijn, die meer aansluit bij de roman, maar het hoofdpersonage dan weer een geslachtswissel geeft. Ik ben benieuwd, maar voorlopig hou ik het toch maar bij het aanbevelen van dit oorspronkelijke werk. Een uitgelezen kans voor fans van o.a. Suzanne Collins en Veronica Roth om te leren waar hun favoriete auteurs de mosterd gehaald hebben.

William F. Nolan & George C. Johnson: Logan's Run. New York, Vintage, 2015, 167 p.
Oorspr. uitgave: 1967

Geen opmerkingen:

Een reactie posten