maandag 17 oktober 2016

"Gotcha!" van Sterre Carron

"En dan schalt er plotseling een gekrijs door de luidsprekers dat door merg en been gaat. Ik moet mijn uiterste best doen om de auto onder controle te houden. 'Hij is hier, mama. Hij is hier!' Ik hoor gekletter en de woorden: 'Niet doen, niet doen...' En dan niets meer."

"Indra", de vorige thriller rond hoofdinspecteur Rani Diaz, eindigde op een ware cliffhanger. Fans moesten dus lang wachten op de ontknoping (hoewel: aan het tempo dat Sterre Carron boeken produceert is het nooit echt lang). Toch laat de auteur de lezers nog even op hun honger zitten.

In de lange 'proloog' van "Gotcha!" gaan we tien jaar terug in de tijd en maken we kennis met Sofia, een arts die na een bijzonder traumatische ervaring, waarin ze zowat alles verliest wat ze liefheeft, naar Guinee in Afrika trekt om daar voor Artsen zonder Grenzen te werken. Pas na zo'n veertig bladzijden zijn we terug in het heden, verschijnt Diaz ten tonele en wordt het open einde van "Indra" netjes afgerond. Uiteraard worden de hoofdinspecteur en haar team spoedig weer geconfronteerd met een heel lugubere ontdekking. De vondst van enkele afgezaagde ledematen doet in het politiekorps de wenkbrauwen fronsen, want elk spoor naar een mogelijke dader lijkt dood te lopen. Ondertussen volgen we ook het levensverhaal van Sofia doorheen de laatste tien jaar en langzaamaan wordt duidelijk dat de zaak waaraan Rani Diaz werkt, iets te maken heeft met Sofia's lijdensweg van zoveel jaren geleden.

Het begint stilaan een typische Sterre Carron-traditie te worden om -naast Rani Diaz- een hoofdpersonage te introduceren waarvan we het dramatische levensverhaal voorgeschoteld krijgen, dat op het eerste zicht niets met de plot te maken heeft. Tijdens het lezen van "Indra" had ik voortdurend de indruk dat het verhaal van het titelpersonage overbodige ballast was in het verhaal. Tegen het einde echter bleek dat de uiteenzetting van de tragische gebeurtenissen echt wel nodig was om Indra door en door te leren kennen en de ontwikkelingen van het verhaal te verklaren.

En de auteur heeft me begot toch weer liggen, zeker! De lange passages in "Gotcha!" over Sofia's leven in Guinee en de hele ebola-affaire leken me ditmaal echt wel bij de haren gesleurd. Maar ook nu slaagt de auteur er weer in om de twee verhaallijnen netjes in elkaar te laten overlopen.

Goed, ik moet ook eerlijk zijn (dat heb ik Sterre Carron trouwens beloofd): "Gotcha!" kon me minder boeien dan "Indra" en andere thrillers van de auteur. Daarmee is het voor mij ook de eerste keer dat ze geen grote stap vooruit zet met haar nieuwste boek. Dat heeft alles te maken met het personage van Sofia, dat bij lange na niet zo'n indruk op me achterliet als Indra. Heel de ontknoping leek me ook wat vergezocht en onwaarschijnlijk.

Op momenten dat ik minder geboeid word door het verhaal, zijn er ook dingen die me lichtelijk beginnen te storen. De eenvoudige -soms zelfs wat simplistische- stijl, de vaak vreemde woordkeuze, soms 'kromme' zinnen en onnatuurlijke dialogen.

Nog een oud zeer dat ik in mijn recensie van een vorig boek al aangaf en dat ook hier weer de kop opsteekt: Sterre Carron bevolkt haar romans steeds met interessante vrouwelijke personages, maar de mannen komen er meestal bekaaid af. Ik ben er nochtans van overtuigd dat er ook in Mechelen interessante mannen rondlopen... Niet dat het een echt struikelblok is, maar het knaagt allemaal toch een beetje aan de geloofwaardigheid.

Dat alles is overigens geen kritiek op Sterre, enkel een teken dat ik normaal gezien misschien niet echt tot het doelpubliek van de auteur behoor. Het spreekt alleen maar voor haar dat ik haar boeken blijf lezen en écht appreciëren, ook "Gotcha!", ondanks de bedenkingen.

Laat dit dus niemand ontmoedigen om "Gotcha!" te lezen. Fans weten wat ze kunnen verwachten en ook nieuwe lezers zullen zich er echt geen buil aan vallen als dit het eerste Carron-proevertje is dat ze voorgeschoteld krijgen. Ikzelf blijf erop vertrouwen dat Sterre me volgende keer weer omverblaast.

Auteur: Sterre Carron
Titel: Gotcha!
Uitgeverij: Witzand
Jaar: 2016
Aantal bladzijden: 389 blz.
ISBN: 9789492011541

Geen opmerkingen:

Een reactie posten